Wat is omnichannel? En wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer?

webshop

In 2022 kun je er bijna niet omheen. Het omnichannel kassasysteem. Maar wat is dat nou eigenlijk? In deze blog zullen we uitleggen wat een omnichannel is en de voordelen hiervan op een rij zetten.

Omnichannel

Wanneer je dezelfde producten verkoopt via meerdere kanalen, bijvoorbeeld fysiek in je winkel en online via een webshop, dan noem je dat multichannel verkopen.  Maar zijn deze kanalen met elkaar geïntegreerd en gesynchroniseerd dan praat je over een omnichannel. Het doel van een omnichannel is de klant centraal zetten. De kanalen vullen elkaar aan en hebben elk unieke eigenschappen. Zo heeft een klant in een fysieke winkel andere behoeften dan bij het bezoek aan een webshop. Gaat de klant online voor gebruiksgemak en snelheid. In een winkel neemt men in het algemeen meer tijd om rustig producten te bekijken en wordt er meer waarde gehecht aan klantcontact.

Voorraad en rapportages

Een omnichannel heeft veel voordelen. Zo wordt de voorraad direct bijgewerkt bij zowel een verkoop in de fysieke winkel als in de webshop. Dit zorgt ervoor dat de voorraad altijd accuraat is en wordt teleurstellingen bij het niet uit kunnen leveren van producten voorkomen. Ook is het voor de winkelier makkelijker om op elk moment producten te verkopen, omdat ze door de koppeling met online kanalen niet meer gebonden zijn aan reguliere winkeltijden

Al je verkoopgegevens, voorraden, producten en rapportages vind je in een systeem. Door het omnichannel genereer je direct een overzicht van al je verkopen zonder aparte systemen te raadplegen. Alle gegevens overzichtelijk weergegeven in een rapportage. Je ziet in een oogopslag het best lopende kanaal en weet welke extra aandacht verdient zodat je hierop in kunt spelen.

Online en offline kanalen

Door producten via een omnichannel aan te bieden bereik je diverse doelgroepen. Je bedient zowel de online als offline markt en combineert deze. Bij een omnichannel ervaart de consument geen kanalen meer maar één bedrijf. De prijs, levertijd en producten zijn bij alle kanalen gelijk. Klanten kunnen hun online bestelling laten bezorgen, maar kunnen deze ook af halen in de fysieke winkel. Het maakt geen verschil of de klant via de app of webshop besteld. Alle kanalen werken optimaal en zorgen voor dezelfde beleving bij de klant. Zo wordt het voor de klant makkelijk gemaakt om producten op elk gewenste manier aan te schaffen.

Het kan voor je onderneming vele voordelen hebben om te werken met een omnichannel kassasysteem. Zo ben je altijd en via meerdere kanalen toegankelijk voor je klanten. Speel je in op de behoefte van je klant. En maak je het voor jezelf overzichtelijk door alle data in een systeem onder te brengen.

Wil je meer informatie over wat Count-IT voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.  Of vraag dan een gratis demo account aan. Je kunt een maand kosteloos gebruik maken van het Count-IT kassasysteem.